Η Κίνα «δοκιμάζει το πρώτο κβαντικό ραντάρ»

Κινεζική εταιρεία οπλικών συστημάτων ανέπτυξε το πρώτο «κβαντικό ραντάρ», μια τεχνολογία που μπορεί θεωρητικά να εντοπίζει ακόμα και «αόρατα» αεροσκάφη stealth, αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο ισχυρισμός, όμως, φαίνεται τραβηγμένος.

Η ιδέα του κβαντικού ραντάρ βασίζεται στο παράξενο φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής, στην οποία δύο φωτόνια ή άλλα υποατομικά σωματίδια μπορούν να βρίσκονται σε άρρηκτη σχέση όσο κι αν απέχουν μεταξύ τους: οποιαδήποτε αλλαγή στις κβαντικές ιδιότητες του ενός σωματιδίου μεταβάλλουν ακαριαία την κατάσταση του άλλου σωματιδίου.

Σε ένα υποθετικό σύστημα κβαντικού ραντάρ, το σύστημα παράγει ζευγάρια φωτονίων που βρίσκονται σε διεμπλοκή. Το ένα από τα σωματίδια του ζεύγους εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα υπό τη μορφή μικροκυμάτων, ενώ το δεύτερο παραμένει στο σύστημα. Εξετάζοντας αυτό το δεύτερο σωματίδιο, το ραντάρ θα μπορούσε να υπολογίσει αν το πρώτο φωτόνιο συνάντησε κάποιο αντικείμενο στην πορεία του.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εντοπίσει αεροσκάφη stealth, των οποίων το σχήμα είναι σχεδιασμένο να εκτρέπει τα μικροκύματα που χρησιμοποιούν τα συμβατικά ραντάρ. Επιπλέον, ένα κβαντικό ραντάρ θα ήταν θεωρητικά άτρωτο στα συστήματα παρεμβολής που τυφλώνουν τα συμβατικά ραντάρ.

Όπως αναφέρει η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη το κρατικό πρακτορείο Xinhua, το πρώτο κβαντικό ραντάρ αναπτύχθηκε από την China Electronics Technology Group στην πόλη Νανζίνγκ.

Φέρεται να δοκιμάστηκε σε πραγματικές ατμοσφαιρικές συνθήκες και να έχει εμβέλεια τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία αεροδιαστημικών και οπλικών συστημάτων Lockheed Martin εξασφάλισε πατέντα το 2008 για ένα θεωρητικό σύστημα κβαντικού ραντάρ, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σκεπτικός με τον τελευταίο ισχυρισμό εμφανίστηκε ο Μα Σαοσιόνγκ, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νανζίνγκ: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε ανοιχτή αναφορά» είπε στην εφημερίδα South China Morning Post.

«Η εμβέλεια που αναφέρει η διεθνής ερευνητική κοινότητα είναι πολύ μικρότερη από 100 χιλιόμετρα» επισήμανε.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, σημαντικές τεχνικές δυσκολίες περιόριζαν την τεχνολογία του κβαντικού ραντάρ σε συνθήκες εργαστηρίου.

 

www.in.gr

Τελευταια Νεα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΕΚΙΝΑ» Α.Μ.Κ.Ε.

Λ. Βουλιαγμένης & Θέτιδος 12, ΤΚ 166 75, Γλυφάδα

Τηλ.: 213 0263868, 213 0273633
Fax: 211 7708355
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.